Sıkça Sorulan Sorular

Projeyi kim gerçekleştiriyor?

2C1N, öğrenci gençler tarafından kurulmuş olan, günümüzde tamamen gençler tarafından yönetilen ve gençlerin kendilerini anlamak üzere çıktıkları keşif yolculuğuna hizmet etmeyi amaçlayan Simurg Derneği tarafından düzenlenmektedir. Detaylı bilgi için: simurgdernegi.org.tr

Neden ismi 2C1N?

Paris İklim Sözleşmesi çerçevesinde belirlenen 2 °C derecelik sıcaklık değişimi sınırının önemini vurgulamak ve ana etkinliğimizin 2 gün 1 gece sürmesinden ötürü projemizin adını 2C1N ve etkinliğimizin adını 2C1Night şeklinde belirledik.

Proje ve etkinliğin farkı nedir?

2C1N, 9 yıl sürecek şekilde planlanmış bir projedir. 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacını gençlerin perspektifinden ele alarak raporlandırmak ve 2030 sonrası için belirlenecek olan yeni UNDP amaçlarında gençlerin söz sahibi olmasını istemektedir. Bunun için 2021-2026 yıllarında amaçları ele alacak, 2027-2029 yıllarında yeni amaçlara yönelik tasarı raporları oluşturacak ve 2030 yılında kapsamlı Sürdürülebilir Global Gençlik Manifestosu’nu yayınlayacaktır.

2C1Night etkinliği ise her sene 2 gün 1 gece olarak proje altında gerçekleşen etkinliğin adıdır. 90 liseli öğrenciye hitaben gerçekleştirilmektedir.

9 yıl çok iddialı bir süre değil mi?

Evet, iddialı. Ancak gençler olarak kısa vadeli adımlarla ciddi etkiler oluşturamadığımızın farkındayız. En azından işimizi şansa bırakmamak ve uzun vadeli kolektif bir çalışma gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun için 9 yıllık, sürekli genç kalabilecek bir proje sistemi tasarlamaya odaklandık.

Projeye kimler katılabilir?

Projeye lise öğrencisi olan ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ilgi duyan tüm gençler başvuru yapabilir.

Neden liseli gençler?

Çünkü 2030 yılına girdiğimizde iş hayatında olacak olan kitle bugünün liseli öğrencileri olacak. Gerçekleştirdiğimiz çalışmaya katılabilecek en genç kitleye odaklanmaya çalışıyoruz.

Katılımcılardan ücret alıyor musunuz?

Her katılımcıdan 2024 senesinde temsili olarak 210₺ alınmaktadır.

Amaçları hangi sıra ile işliyorsunuz?

Her sene 3 amaç işliyoruz. Sırası ile ele alıyoruz. Yani ilk sene ilk üç amaç; ikinci sene 4., 5. ve 6. amaçlar ve benzeri şekilde devam ediyor. Sadece 2026 yılına özel, o yıl son 2 amaç işlenecektir. Son 3 yıl tamamen 2030 ve sonrasına odaklanılarak “Gelecek Tasarı Raporları” hazırlanacaktır.

Raporlar ne zaman ve kim tarafından yayınlanıyor? Neler içeriyor?

Her sene proje başvuruları Ocak ayının ilk haftasında açılacak olup Şubat ayının sonuna doğru 2C1Nigth etkinliği gerçekleştirilecektir. Raporlar ise tüm verilerin organizasyonu yapıldıktan sonra 12 Ağustos Dünya Gençlik Günü’nde kamuoyuna sunulacaktır. Raporlar içerisinde liseli gençlerin amaçlar ve alt hedefleri hakkında düşünceleri ve kimi noktada tasarıları yer alacaktır. Gençlerin düşünceleri Amaç Anketi  ve 2C1Night Katılımcı Beyanları  olmak üzere iki kategori altında toplanmaktadır.

Amaç Anketi ve 2C1Night Katılımcı Beyanları nedir?

Amaç anketi, 2C1N projesinin gerçekleştiği yıl için belirlemiş olduğu her amaca yönelik yaptığı ayrı anket çalışmasıdır. Bu anketler ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hakkında liseli gençlerin düşünceleri toplanacaktır. Bu anket verileri raporda kullanılacaktır.

2C1Night Katılımcı Beyanları ise anketten farklı olarak, 2C1N projesinin gerçekleştiği yıl için belirlemiş olduğu amaçları 2C1Night etkinliği bünyesinde aktif ele alacak olan komitelerin çıktılarıdır.

Raporları kim hazırlıyor?

Raporları, Simurg Derneği üyelerinden oluşan 2C1N Akademi Takımı hazırlamaktadır. Akademi Takımı, deneyimli öğrenci ve yeni mezunlardan oluşmaktadır. Katılımcıların bilgilendirildiği Hazırlık Dokümanlarının hazırlanışı ve gençlerin tüm paylaşımlarının organize edilerek rapora dönüştürülmesi süreçleri Akademi Takımı’nın sorumluluğundadır.

Rapor sürecinde destek alınıyor mu?

Evet. Gerek danışman akademisyenler gerekse partnerimiz olan çeşitli STK’ler tarafından tüm süreçlerde destek alıyoruz. Raporlara yansıyan verilerin alındığı anketleri hazırlarken, katılımcıların eğitimi sürecinde ve verilerin organizasyonunda sürekli akademik iş birliği yapıyoruz.

UNDP ile iş birliği yapıyor musunuz?

Doğrudan bir partnerlik ilişkimiz olmamakla beraber kendileri ile iletişim içerisindeyiz. Mentorluk alıyor ve çeşitli konularda danışıyoruz. 9 yıllık proje süreci içerisinde kurumsal anlamda partnerlik kurmayı planlıyoruz.

Aradığın sorunun yanıtını bulamadın mı?

12 + 14 =